12.7.12

Tarif: En sevdiğim yaz yemeği

1900lerin başından bu yana İstanbul'da yaşıyor olsalar da köken olarak anne ve babamın ailesi Elazığ'lı. Bu nedenle bulgur çok tüketilirdi özellikle rahmetli ananemin evinde. Çok da güzel yemekler çıkardı. Pek çoğunun aklım erdikçe tamamen uydurmasyon üzerine kurulu olduğunu düşünsem de bulguru çok severim :)

Benim ise yazları en sevdiğim Ayranlı Köftedir. Köfte dediğime bakmayın. Bulgurdan yapılan bir köfte :)

Maalesef aile kadınlarından öğrendiğim şekliyle size aktaracağım. Bu nedenle ölçü yok. Onlar herşeyi göz kararı yapardı. Ben de öyle alıştım.






Bulgur,un,tuz ve suyu ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
Bir yandan da bir tencerede su kaynatın. Hamuru ellerinizi ıslatarak parça parça alıp, kaynayan suyun içine minik yuvarlaklar halinde atın. ( fındık içi büyüklüğünde)

15 dk kadar kaynar suda haşlansın. Bir yandan da istediğiniz ölçülerde sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
Haşlanan bulgur köftelerini sakın süzgeçten geçirmeyin. Hafif ılınması için kevgirle süzgece alıp bekletebilirsiniz. Haşlama suyu yoğurdun içine katılacak.

İstediğiniz sıcaklığa geldiğinde yoğurt ve köfteleri geniş, çukur bir kapta karıştırın. İçine koyu ayran kıvamına gelecek şekilde haşlama suyundan ekleyin.

İsterseniz içine buz atıp da servis yapabilirsiniz. Hem soğuk hem sıcak yenebilen bir mama bu :)

Üzerine de yağda yaktığınız pul biberi gezdirin. İşte size harika bir yaz yemeği! :) Hem doyurucu hem ferah.

Afiyet olsuuunn! :))

10 yorum:

  1. Buna benzer bir lezzetle tanışmıştım daha önceden . Yaz için iyi bir alternatif bence . Birde anne elinden olursa dahada bomba olur sanırım :D

    YanıtlaSil
  2. Buna çok benzer bir yemeği Malatyalı bir arkadaşımda yemiştim. Çok lezzetli oluyor. Bulgur diyip geçmemek lazım :)

    YanıtlaSil
  3. Annem, ananemin yaptığı yöresel yemekleri pek beceremez :) Annem ve teyzeme siz değil ben ananemin kızıyım derdim :)) Sanırım benim daha çok bu taraklarda bezim olduğu için onunla en mutfakta vakit geçiren ben oluyordum :)) Ama babanem kesinlikle müthiş yapacaktır :)

    YanıtlaSil
  4. Deniz, aynen bulgur tam bir bomba :) Çok enteresan yemekler çıkabiliyor ve ilginç bir şekilde de lezzetli :))

    YanıtlaSil
  5. Hmmm nefis Ayca'cığım ellerine sağlık, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  6. Aslı'cım günaydııın :) Senin nefis tariflerinin yanında benimkinin lafı bile olmaz :)

    YanıtlaSil
  7. Ya ben de buna benzer bisiy yaptiydim kaynatirken dagildi ben de yagsiz tavada cevirdim kalanlari o zaman becerebildim

    YanıtlaSil
  8. sen dön ankara'ya ben sana öğretirim yavru kuş :)

    YanıtlaSil
  9. iç anadoluya ait bir yemek ailem sivaslı,erkek arkadaşımın ailesi malatya sivas karışık çoğu yemeğimiz benzer bu yüzden....
    bu yemeğin adı yanlış hatırlamıyorsam sulu köfte =) hem yoğurtlu salçalı yeniyor hemde salçayla yapılmış suyun içine atıp kaynatıp çorba gibi içiyoruz:) çok lezzetli görünüyor bu arada

    YanıtlaSil
  10. ♡ Disa Style ♡, bilirsin yemeklerin isimleri ve içine katılan malzemeye kadar çeşitlilik gösteriyor Türkiye'nin her yerinde :) Salçalı olanları hatta ekşili olanları da gördüm.Bu biraz daha lezzet olarak sadesi :)

    YanıtlaSil