9.2.09

İstanbul'un Tılsımları 8 - 9


Herkese günaydın. Pazar günü kocacımla, senaryosunu daha önceden yazdığımız bir kurgu çektik. Hayli yorucuydu. Ama çok güzel sonuçlar aldık.

Bu tılsımlar o kadar çok ki, umarım okumaktan sıkılmamışsınızdır...

Sekizinci tılsım, Yerebatan Sarayı'nın önündekİ Milion* adlı küçük bir sütundu ki, ilk bakışta hiçbir şeye benzetilemezdi.

Rivayete göre Konstantin zamanında, imparatorluğun sahip olduğu her şehir ve her kaleden işaret olsun diye bir taş istendi. O zaman şehre yedi iklimden birbirinden değerli rengarenk ve nakışlı taşlar gelmeye başladı. İmparator Konstantin, meydanda üst üste istif edilen bu taşları saydırdı.

Üç kere yüz bin çeşit taş gelmişti. Hesap ettiler ki, imparatorluk üç kere yüz bin kale ve kente malikti.

Sonra bunların dünya durdukça dursun diye, geldikleri yerin düzeni içinde hipodroma yerleştirilmesini emretti. Fakat ustalar bir türlü düzen tutturamadı.Ancak Çelebi'ye göre, Ayasofya'yı yapan Ağnados'un oğlu Mimarbaşı Uryari, Milion taşını kendine kerteriz* seçince işin içinden çıktı. Sırrı sabit ibret bir alametti.

Dokuzuncu tılsım, yine Sultanahmet Meydanı'nda, kırmızı renkli dört köşe yekpare taştan üstü nakışlı bir tılsımdı ki, dört köşesinde birer tunç kürsü üzerinde sabitti. Usta bir kahin tarafından, dünya döndükçe İstanbul'un başına nelerin geleceğini, ne gibi olayların yaşanacağını gösteren resimlerle süslenip tılsımlanmıştı. Bunlara dikkatlice bakanlar Madyanoğlu Yanko'dan Fatih'in Yeniçerilerine kadar herkesi görebilirdi. Görüp de bilmediklerimiz ise, henüz yaşamadıklarımızın alametleriydi.

Bu tılsımın kaidesinin dört cephesinde dört resim vardı. Resimlerden birinde Evliya Çelebi'ye göre Madyanoğlu Yanko, gerçekteyse İmparator Theodosius, yüzünü doğuya sırtını batıya vermiş bir halde tahtında oturur. Kaidenin bir başka cephesindeyse, bu sütunun 300 nefer ve bocurgat(çıkrık) marifetiyle nasıl ayağa kaldırıldığı resmedilmiştir.

Aslında bu sütunu İmparator Theodosius Mısır'dan getirip diktirmişti. Sütun, Firavun III.Tutmosis'e aitti. Ancak kaidesi Bizans devrinde yapılmıştı.

*Milion Taşı: Romalılara göre dünyanın merkezi olan yer. Dünya hükümranlığını elde eden Roma İmparatorluğu dünyanın başladığı yer olarak burayı seçmiş.
Kerteriz: Bir yerin nerede bulunduğunu pusula ile ölçme.

Fotograf: wikipedia
Kaynak: National Geographic Magazine Turkiye- Şubat 2009
Makale: Gazeteci Ümit Bayazoğlu

Hepinizi mutlu haftalar, iyi çalışmalar...

5 yorum:

  1. Aycacim su Istanbul hakkinda bilmedigim ne cok sey varmis, sayende bunlari ogrenmis olduk :)) Guzel bir hafta seninle olsun :))

    YanıtlaSil
  2. banada yuh yani 34 yaşıma girdim hiçbirini bilmiyordum:)))saol ayça...

    YanıtlaSil
  3. Moonish'cim ne güzel heyecanınızı kaybeymeden okuyorsanız :)

    Paşanın annesi :) niye yuh olsun canım, ben de sizlerin yazdığı pek çok şeyi yeni öğreniyorum. paylaşarak öğreniyoruz ;)

    YanıtlaSil
  4. ben de bilmiyordum ama unutacağım kesin bilgiler ilerde soran olursa girin ayçanın bloguna orda var diyeceğim kurguyu da merak ettim

    YanıtlaSil
  5. Tılsımlara devam kim tutar seni ayçacım.

    YanıtlaSil