6.2.09

İstanbul'un Tılsımları 4 - 5

Dördüncü tılsım, günümüzde Beyazıt Meydanı denilen yerdeydi. İmparator Theodosius tarafından yaptırılan Tauri Meydanı'ndaydı ki, Beyazıt Hamamı önünde dururdu.

Bu sütun Gezbazya adında bir kahin tarafından şehri veba illetinden korumak amacıyla tılsımlanmıştı. Nitekim bu sütun ayakta durduğu müddetçe şehirde vebadan eser yoktu. Sonra Sultan Beyazıd bu sütunu yıktırıp, taşlarıyla yerine gönül açıcı bir hamam yaptırdı. Fakat tılsımın yıkıldığı gün Sultan Beyazıd'ın oğlu vebadan öldü.

O günden sonra da İstanbul salgın hastalıklardan başını alamadı.

Yıkımıyla İstanbul'un başına türlü dertler açan sütundan artakalmış bir kaç taşı, bugün Laleli-Beyazıt arasındaki Süpürgeciler Çarşısı'nın önünde ve Beyazıt Hamamı'nın duvarlarında görebilirsiniz.

Beşinci tılsım, Edirnekapı yakınındaki Tekfur Sarayı'nın avlusundaydı. Siyah renkli bu sütun üzerinde tunçtan gayet korkunç bir ifrit heykeli vardı. Bu ifrit, yılda bir kez lanet ettiği zaman, ağzından düşmanları kahreden ateş saçılırdı. Kim ki bu ateşten bir kıvılcım alıp da evinde, dükkanında ocağına koyarsa, bu kişi ölünceye kadar o ateş sönmezdi.

Maalesef bu tılsımlı sütundan günümüze hiçbir iz kalmadı.



Fotograf bana ait. En son Aralık ayında İstanbul'a gittiğim de çekmiştim. Evimiz Tekfur Sarayına çok yakın. Ama hiçbir zaman sarayın kapısındaki koca koca asma kilitlerin açıldığını görmedim. Çürümeye terkedilen başka bir tarihi miras...

Kaynak: National Geographic Magazine Turkiye- Şubat 2009
Makale: Gazeteci Ümit Bayazoğlu

4 yorum:

  1. ayçacım öncelikle hayırlı cumalar diyorum..tılsımlı hikayelerini bir solukta okuyorum çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Paşa'nın anneciği sana da hayırlı cumalar... Teşekkür ederim okumaya devam ettiğiniz için :)

    YanıtlaSil
  3. Bende o ateş gerçektende sönmüyor mu diye merak etmişki sonunu okuyunca bunu artık anlamamızın imkanı olmadığını anladım.

    YanıtlaSil
  4. ya bu tılsımlar acaba gerçekten var mıydı ne güzel hikayeler

    YanıtlaSil