22.4.09

Migren

Bugün belki de pek çoğumuza faydası dokunacak bir şeyler yazmak istedim. Migren. 16 yaşımdaydım, doktorum Migren teşhisi koyduğunda. Neredeyse 12 yıldır migren atakları yaşıyorum. Pek çok araştırma yaptım bu konuda. Pek çok doktora gittim.Çapa Tıp Fakültesi'nin ağrı merkezine gidip bir süre tedavi oldum.

Normal baş ağrısı ve migrenin pek çok farklı belirtisi var. Hem benim yaşadıklarım, hem de araştırdıklarım bunu destekliyor.

Türkiye'de 21 ilde yapılan araştırmada. Kadınlar da erkeklere oranla daha sık rastlandığı belinlenmiş. Bunun sebebi ise kadınlık hormonları olarak gösteriliyor. Araştırma 5.323 kişi ile gerçekleştirilmiş. Sonuçta 4 kadından 1'inde migren olduğu görülmüş.

Bana migren tanısı konduğunda, bu konuda kimse pek bir şey bilmiyordu. Çok şanslıydım, çünkü çocukluk doktorum bir aile hekimiydi ve çok tecrübeliydi. Hiç tereddüt etmeden tanıyı koydu. Ve beni yapmam gerekenler konusunda bilgilendirdi. Aynı ağrılar annemde de var. Ama annem yıllarca ne olduğunu bilmeden baş ağrısı çekti. Daha sonradan öğrendim ki migrende kalıtsal bir nörolojik hastalık. Anne-babanızda migren var ise sizde de olma olasılığı %40 civasında...

Migreni nasıl anlayabileceğinize dair genel belirtileri yazmak istiyorum:

* Tek taraflı baş ağrısı
* Göz ve çevresinde ağrı
* Bulantı
* Işığa duyarlılık
* Sese duyarlılık
* Tansiyon düşmesi


Bunların hemen hemen hepsi bende olan belirtiler. Sağlıkla ilgili sitelerde de aynı belirtiler sıralanmış.

Peki ne yapmalı? Migren bana göre pek çok tetikleyeni bulunan bir ağrı zinciri. Stres, hava değişimi, aşırı yorgunluk gibi sebepleri olduğu gibi. Bazı gıdaların aşırı alımından da ortaya çıkabiliyor.

Yiyecekler:Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam)

İçecekler:Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski)

Katkı maddeleri:Sodyum nitrit (sosisli sandviç, işlenmiş etler), monosodyum glutamat (MSG) (Çin yemekleri ve birçok restoran yemekleri), aspartam (sakızlar, diyet içecekler, et, süt, yumurta ve birçok protein içeren besinde aspartam vardır), tiramin (eski peynir, kırmızı şarap, bakla, salamura edilmiş veya işlenmiş yiyecekler), fenolik flavonoidler (elma, kabuksuz meyvalar, üzüm)

İlaçlar:Antibiyotikler (tetrasiklin, griseofulvin), antihipertansifler (nifedipin, kaptopril), hormonlar (oral kontraseptifler, östrojenler), histamin-2 blokerleri (simetidin, ranitidin), vazodilatörler (nitrogliserin, izosorbid dinitrat)

Duyusal ve Duygusal Uyaranlar:Titreşen/parlak/fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, kokular (parfüm, kimyasal maddeler, sigara), endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma

Yaşam Tarzı Değişiklikleri:Zaman farkı, çok fazla ya da az uyumak, aç kalmak, kafeinsiz kalmak, aşırı egzersiz yapma, fiziksel veya zihinsel yorgunluk, öne eğilmek (örn. bahçe işleri yaparken), ağırlık kaldırmak veya zorlanmak, rutin yaşam biçiminde değişiklik (örn. vardiya çalışması veya tatiller), çok fazla veya çok az uyku, alerji, cinsel yönden uyarılma, sigara.

Diğerleri:Adet dönemi, hava/mevsim/barometrik basınç değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak

Genç yaşlarda ataklar ayda 1 olabilirken. Bu ataklar yaş ilerledikçe azalabiliyor. Bu ataklar 4 saatten 72 saate kadar uzayabiliyor. Abarttığımı düşünmeyin. Bir hafta boyunca migren ağrısıyla yerimden kımıldayamadığımı bilirim. Kadınlarda özellikle regl döneminde de ortaya çıkıyor.

Belirtileri farkındaysanız, doktorunuzun da size önereceği kesinlikle atağın geldiğini hissettiğinizde ilacınızı alın. ( Elbette doktorunuzun daha önce reçete ettiği)

Oldu da hissetmediniz ve atak geldi. İlaç almanız ilk aşamada hiç bir işe yaramayacaktır. Ya en yakın hastanenin aciline gideceksiniz. Gidemeyecek durumdaysanız(ki bu çok sık olabilen bir durum) Hareket halinde beyniniz kafatasının duvarlarına çarpıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Karanlık ve sessiz bir odada yatmanız gerekiyor.

Eğer benim gibi kusma sizi rahatlatıyorsa, nane-limon kaynatıp için. Bu size kusmanızda kolaylık sağlayacaktır. Bunun ardından biraz dinlenip, mutlaka biraz ekmek yemenizi öneririm. Midenizi bastırması için. Üzerine mutlaka doktorunuzun verdiği ilacı içip dinlenmelisiniz.

Bu kadarla bitmez tabii ki, migreni olan kişide farklı istekler ortaya çıkabilir. Kafasını duvara vurmak, kafasına yumruk atmak, kafatasının bir mengene içine sıkıştırıldığı hissi vs...

Artık hemen hemen her ilde Ağrı Merkezleri bulunuyor. Tıp Fakültelerinde kesinlikle var. Bunun dışında özel merkezler de kuruldu. Bu ağrı merkezlerinin kayıtlı hastası olabililir ve tedavi olabilirsiniz.

Akupuntur ile tedavi olanları duydum.

Nefes teknikleri ve meditasyonla tedavi edenleri duydum.

Migren hastasıysanız, bunu lütfen kendi kendinize atlatmaya çalışmayın!

İnsan hayatını kötü yönde etkileyen, yaptığınız işe verimliliğinizi azaltan bir hastalık bu. Lütfen bir Nöroloji uzmanına görünün. Doktorunuz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Son olarak kişisel önerim ise, Migren için bir ağrı günlüğü tutmanız.
Ağrının tarihi, saati, ağrı gelmeden neler yiyip içtiğiniz, o gün yaşadığınız olayların özeti ve tansiyonunuz. Bu günlük sizi ve doktorunuzu doğru yönde ilerletecektir...

Hepinizi kocaman öpüyorum, ağrısız günler geçirin :)

17 yorum:

  1. Acil sifalar Aycacım,cidden zor bir hastalık..

    YanıtlaSil
  2. Sabahnur'cum çok teşekkür ederim. Ben öğrendim artık nasıl baş edeceğimi :)

    YanıtlaSil
  3. Ayça'cım acil şifalar!
    çok zor bir hastalıktır biliyorum çevremden, lütfen çok iyi bak kendine::))))
    kocaman öptüm!

    YanıtlaSil
  4. çok geçmiş olsun Ayçacım.Allah bterinden korusun herkesi. Çünkü herkeste aileden gelsin gelmesin bitakım rahatsızlıklar var. Bu arada başağrısı regllerle de çok bağlantılı. Başlarken ve biterken genelde oluyor:((

    YanıtlaSil
  5. Dün nasıl korkunc agrıyordu başım anlatamam..Benım annemde de vardı mıgren bende yoktur umarım..Geçmıs olsun canım sana nasıl zor geçtıgını cok ıyı bılıyorum..

    YanıtlaSil
  6. malla'cım canım evet genetik pek çok hastalığımız var, Allah hepimizi beterinden korusun...

    serpil'cim, geçmiş olsun canım... bi doktora görünsene hazır memleketindesin :)

    YanıtlaSil
  7. geçmiş olsun.yazdıklarınızı merakla okudum çünkü benim kuzumAda 16 yaşında MİGREN TEŞHİSİ konuldu. 2 yıldır yediklerine çok dikkat ediyor.ama tutunca elleri bile morarıyor.teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. 3prenses çok geçmiş olsun. yediği, içtiği herşeye dikkat etsin. benim migren ataklarım da o yaşlarda çok sıkıntılıydı. tansiyonum sıfırlanıyor, nabzımın durduğu oluyordu. babam arabaya atıp en yakın hastaneye götürürdü. serumlar, iğneler... allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  9. çok çok geçmiş olsun.çok güzel bir paylaşım olmuş.çevremde epey migren ağrısı çekenler var...tavsiyen için teşekkürler.
    kendine iyi bak..

    YanıtlaSil
  10. Ben migren falan değilim ona göre. Ne zaman bu migren havaları çalsa, bana da dokundurmaya çalışıyorsun ucunu. Yoook, ı ııı, ben değiliiiim :)))

    YanıtlaSil
  11. bendede mevcut bu hastalık yıllardır ne yaptıysam fayda etmedi bazen günlerce sürüyor doktor en sn ms den şüphelendi ama bir şey cıkmadı klostrofobim oldugu halde zorla mr a girdimm of cok sıkıntılı allah yardım etsin valla zor ama cok güzel bilgiler vermişsin

    YanıtlaSil
  12. geçmiş olsun canım migren olan arkadaşlarım var çok zor biliyorum allah yardımcınız olsun..
    birde lodos çıktığı zaman ağrı ortaya çıkıyormuş ben bunu bir arkadaşımdan duymuştum...sonra başka migren arkadaşımdada denedik hakikaten öyleydi onun da lodos çıktığında baş ağrısı artıyordu..

    YanıtlaSil
  13. bu kadarını bilmiyordum hayatı oldukça zorlaştırıyormuş inşallah düzelir

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun çok dikkat etmelisin bu kadarını bilmiyordum doğrusu...

    YanıtlaSil
  15. Aycacim biliyor musun, migreni bende cok uzun suredir cekiyorum -anneden sanirim-, bazen iki haftada bir geliyor, bazen 2 ay rahatim ama geldigi zaman resmen felc oluyorum bazen gunlerce... acikcasi hic bu kadar dikkat etmemistim neler yapilabilecegine dair... Gecmis olsun Aycacim, sanirim agri oncesi donemde biraz daha farkinda olmak gerekiyor, not tutmak cok guzel fikir :)) Opuyorum seni kocamann :))

    YanıtlaSil
  16. Aycacım migren ile ilgili yazdıkların çok önemli değerli bilgiler.Çok ender de görülse 7-8 yaşlarından 30 lu yaşlarıma kadar migren hastasıydım.Auralı Migren VE BEN BU MERETİ yendim.Bununla ilgili daha sonra birşeyler yazacağım bloguma sevgiler

    YanıtlaSil