8.1.10

Sıradan Bir Gün


Ay sonu olması itibariyle memur adamın bugüne pek parası kalmaz. O yüzden son 10 gün genelde evde ne ile ne yemek yapabilirim yaratıcılığına soyunur evin kadını, Ayça.

Dün de böyle bir gündü. Saolsun, Serhat'ın annesi kışlık erzaklarımızı yolluyor. Annem de kavanozlanmış domates sularımı, pek çok kuru erzağımı yolluyor. Yani aslında değmeyin keyfimize. Hayatım boyunca memleketten şu geldi, bu geldi diyenlere şaşkınlık ve hayranlıkla bakmıştım. Çünkü benim bir şeyler gelecek bir memleketim olmamıştı. Serhat saolsun onu da hallettik.

***

Un, yumurta, maya, tuz, çok çok az sıvı yağ, varsa bir iki kaşık da yoğurt ( kabın dibinde kalmıştı ziyan olmasın diye kullandım) ve su ile hamuru yapıyorsunuz. (Göz kararı, ölçü falan yok işte)Ben tahta kaşıkla karıştırdım. Sonrada kabın ağzını bez ile kapatıp, 1-2 saat mutfağın ılık bir yerinde beklettim.

Dedim ya erzaklarımız geliyor diye. Soğan ve sarımsak, domates suyu zaten vardı evde. Herşeyi Bim'den alır olduk, ucuz diye. Çok sevmesek de zaman zaman yeriz diye Bim'den aldığımız sucuk da vardı dolapta. Hepsini harç yapıp, güzel bir pizza yaptım. Üzerine de biraz beyaz peynir serptim ki Serhat parmaklarını da yiyordu pizzayla birlikte...

Fotoğraftakilerin kalan kısmı da gelenlerle yapıldı.

***

Yazacak çok şey var aslında. Her birinizin evlerinde kim bilir neler oluyordur.

Eskiden hatırlar mısınız? Öğretmenler, okuldan çıkışa pazarcılık yapar, duraklarda bilet, sokaklarda simit ya da limon satarlardı. Utançlarından nereye saklanacaklarını da bilemezlerdi. Şimdilerde memur, çalıştığı kurumda kendi çalışma arkadaşlarına iç çamaşır, çorap, kahvaltılık ve bilimum şeyin satışını yapıyor.

Utanması gereken biz miyiz? Yoksa dalga geçer gibi maaş veren, üzerine yaptığı cücük kadar zamla böbürlenen hükümet mi?


***

Taban devlet memuru maaşı ve belli dönemlerde fotoğraftan para kazanan bir aileyiz sonuçta. E kendimiz evlendik, borçları hala ödüyoruz. Serhat'ın maaşı görmüyoruz zaten. Arada çıkan fotoğraf işleri ile topluca oraya buraya borç kapamaca.

***

Ne tasarruflar yapıyoruz bileseniz gerçekten gülersiniz... Küçük ama faydalı tasarruflar...

***

Kendime uğraşlar buluyorum, evde yapılabilecek, sokağa çıkmama gerek kalmayacak uğraşlar. Serhat her ne kadar çok kızsa da sokağa çıkmayışlarıma... Kusura bakmayın ama bir otobüs bileti bile 1.85 lira olmuşken ben sokağa zorunlu olmadığım sürece çıkamam...

***

Para parayı çeker lafı doğru mu acaba diye düşünmeye başladım.

***

Kimseyi üzmek ya da durumu ajite etmek için yazmadım sakın yanlış anlamayın. Sadece birazcık, usturuplu bir şekilde içimi dökmeye ihtiyacım var.

***



Akşamın en keyifli anı da bu paket oldu. Küçük mutlulukları seviyorum. Elif annenin emekli olduğu kurumdan bir arkadaşı, Serhat'ı ziyarete gelmiş. Bu da bize hediyesi. Çok teşekkürler Zeki amca, kesene bereket...

10 yorum:

  1. Ne diyeyim yazdıklarında o kadar haklısın ki..Görmeyen gözlere,anlamayan beyinlere kılavuz olsun bu yazı , har vurup harman savuranlara ve adını dahi bilemediğim markalarda istek listesi yapan arkadaşlara da..

    YanıtlaSil
  2. Oyle guzel ıfade etmıssın kı
    cok kısıye ornek olacak yasam kurallarını
    nelere dıkkat etmek gerektıgını
    herseyın kıymetını bılmemız gereken donemler yasadıgımızı
    savurgan olmamayı..
    Cok tsklr
    Melek Aycam

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık... tasarruflu davranmak sonra bi yaşam biçimine dönüşüyor, sonra istesende hep öyle davranıyorsun.Hayat hesap yapa yapa geçiyor.Allah evinizin bereketini hep bol etsin Ayçacım:)

    YanıtlaSil
  4. becerikli arkadaşım benim.pizza süper görünüyor.canım çekti bak.canım içimdekilere tercüman olmuşsun.biz de aynen aysonu durumlarındayız.ankaraya gelecektik.hesap kitap yapınca vazgeçtik.herşey ateş pahası.biz de markette sepete atıyoruz.kasaya yaklaşınca bunu yemesek de olur,şunun acelesi yok diye diye çıkarıyoruz sepetten:)

    YanıtlaSil
  5. ayçam sen ajite etmiyorsun.. gerçekten öyle.. dün bir liralık bişiler varmış carfura gidelim dedi arkadaşım bir gittik 30 lira harcadık çıktık.. dedimki hani bir lira idi? ama sende çok şey aldın dedi :)
    yani sokağa çıkmak kesenin ağzını açmak demek bazen.. haklısın.. :))

    ama çıkmadan da olmuyor bazen.. bir sokak boyu yürüyüp gelmek lazım vasıtasız gidilen yerleri tercih edebilirsin..
    sevgiler.. ve içini dökmeye devam et içinde tutma.. muck..

    YanıtlaSil
  6. Pizza süper görünüyor afiyet olsun . Çukulatalar da öyle gerisini elele yine halledersiniz.Hepimiz yaşadık, yaşıyoruz da böyle yani.

    YanıtlaSil
  7. hiç ajite etmemişsiniz...
    çoğumuzun yaşadığı şeyler dillendirmesekde...
    pizzanız içinde ellerinize sağlık.
    belki herşeyden bol bol kullansanız o kadar lezzetli olmazdı....
    sizin bu yazdıklarınızı okuyunca eskilerin bir sözü aklıma geldi.
    "soğan ekmek yiyeyimde huzurum bozulmasın"
    tabikide dileğim böylesi değil ama
    eşinizle hep sıcacık bereketli sofralarınız olsun:)))

    YanıtlaSil
  8. öncelikle sıradan bi gün senin objektifinden görününce nasıl da sıradan olmaktan çıkmış:)
    maaşlar ah maaşlar, en gurulanılması en onure edilmesi gereken öğretmenlerimiz ek işler yapmak zorundalar çoğu zaman hele öğretmen olan erkekse ve de eşide ev hanımıysa vay haline hele büyük şehir mi dediiin amanın!!!
    bi memur çocuğu olarak küçüklüğümden beri " aman ev alıcaz ilerde tutumlu olun çocuğum" diyen, sürekli kemer sıkan bi ailede büyüdüğüm için ne demek istediğini anlıyorum..
    inan sizler bizler, yine iyi hallerdeyiz allah herkese yardım etsin..

    YanıtlaSil
  9. hepimiz ne tasarruflar yapıyoruz, belki mutfak alışverişini ben yapmadığım için çok bimiyorum ama annem bütün marketlerin indirimini takip eder, birinde deterjan 50 kuruş ucuz olsun gider ondan alır, çok güzel yazmışsın bence..

    YanıtlaSil