7.1.09

Fotoğraf Hakkında Bildiklerim

Arkadaşlar herkese merhaba, son bir iki gündür gece'nin yemek blogu tarifsiz bir gece için fotoğraf konusunda ona nasıl yardım ederim diye düşünüp duruyorum. Sevgili gece, benden fotoğrafla ilgili bir şeyler yazıp paylaşmamı istedi. Açıkçası konu fotoğraf olunca yazma konusunda hem çok yeteneksizim hem de ben bir fotoğraf eğitmeni değilim. Bu nedenlerle çok çekiniyorum sizleri yanlış yönlendirmekten...

Ben fotoğrafa ilkokul yaşlarımda başladım. Çok sonra kendime compact bir fotoğraf makinası aldım. Olympus SP-350, herkes bu makinayı alırken hiçbir işe yaramayacağı, boşuna para verdiğim vs gibi tepkiler verdi. Ancak kendi kararım ve kısıtlı bütçemle aldığım benim biricik makinam harika işler çıkardı. Ayrıca harika makro çekim moduyla kendi tarzımı oluşturmama çok yardımcı oldu. İşte burada kendisi :)


Sonraları eşim sayesinde ( tanışma sebebimiz fotoğraf ) bir adet Nikon D40'ım oldu. Şimdilerde Nikon ile mutlu mesut bir hayatımız var :)

Bunlarda ailemizin diğer fertleri






Fotoğraf ile ilgili bugüne kadar sadece bir eğitim aldım. Elimde bir sertifika bulunsun isteğimle Temel Fotoğraf Eğitimi aldım. Bu kararda çok değerli hoca,TRT'nin kurucularından, görsel sanat fotoğrafçılığı, makro konusundaki ustalığı ile Göker Müftüoğlu'nun çok büyük etkisi var. Eğitimler süresince gözlemlediğim en önemli nokta fotoğrafa yeni başlayanlar ve fotoğrafçılık terimlerini bilmeyen arkadaşlara çok faydalı olduğudur. Tabii ki sizlere gidin bir eğitim alın demiyorum. Konuyla ilgili internette ulaşabileceğiniz o kadar çok kaynak var ki... Blog sayfamın sağ tarafında Türkiye'nin ilk sanal fotoğraf dergisi olan fotografya'nın linki bulunuyor. Dergiyi hazırlayan arkadaşlarla Ankara'ya geldiğimde tanıştım ve bir tanesi çok da iyi arkadaşım oldu. Fotoğrafa gerçekten gönül vermiş hatta üstatların tabiriyle boğazına kadar fotoğrafa batmış insanlar bunlar :) Şimdilik fotografya'nın tüm sayılarını incelemenizi öneririm.

Şimdi bunları niye yazıyorum. Ben hala bir amatörüm. 40 fırın ekmek yemem gerek istediğim seviyeye gelene kadar :) Okuyarak ve sürekli fotoğraf çekerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Çevremdeki profesyonellerle ve elbette fotoğrafla ilgilenen tüm arkadaşlarımla konuşuyorum. Birlikte fotoğraf gezilerine çıkıyor, eve stüdyo kurup çekimler yapıyoruz. En basiti canım fotoğraf çekmek istediğinde evde fotoğrafını çekmek istediğim objelerle deneme çekimleri yapıp hangi şartta, hangi ışıkta çalışabileceğimi pekiştiriyorum.

Blog dostlarım genelde yemek, örgü ya da takı fotoğrafı konusunda sıkıntı yaşıyor olabilir. Bu nedenle herkese önümüzdeki günlerde bir kaç önerim olacak. Elbette naçizane kendi önerilerim. Sade ve basit bir dille elimden geldiğince, sürç-i lisan edersem şimdiden affola :) Vesile olduğu için GeCe'ye teşekkürler...

15 yorum:

  1. bence çok iyi ettiniz mevlananın bir sözü;bir mum diğer mumları yakabilir kendi ışığından hiç birşey kaybetmez. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. yaşasın ben de yazdım seni duyurdum bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. merakla bekliyoruz, teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. :) İşte bekledigim bilgilendirici ve takibe deger bir konu daha Gece'den ögrendim sizi ve acemiler acemisi olarak hemen geldim ilk yazınızı merakla bekliyorum.
    Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  5. Ayçacım bilginin azı çoğu mu olur, sen paylaşm bizimle, bu bilgilerin işe yarayıp yaramadığını da hemen anlama şansın olur, yeni yazılarımızdaki çalışmaların fotolarından anlarsın zaten :) Fotoğrafta ışığın çok öenmli olduğunu düşünüyorum. Yani gündüz çektiğim fotoğrafla, gece çektiğim arasındaki farkı görebiliyorum. Gündüz işte olduğum için mecburen akşamları fotoğraflıyorum çalışmalarımı ne yaparsam daha iyi sonuç alırım. Sen yaz, öğret bize bak bakalım nasıl olacak :))

    Bu arada bende fotoğraf çektirmesini çok severim. Ben sana geleyim bir ara sen benim fotomu bol bol çekebilirsin ben hiç sıkılmam :)) Öptüm canım.

    YanıtlaSil
  6. merhabalar...bir ara acayip fotoğrafçılık olayına takmıştım. yine bir heveslendim şimdi. sevgili GeCe sayesinde sizin yazılarınızı merakla bekliyorum. paylaşımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Hadi bakalım kolay gelsin. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

    YanıtlaSil
  8. Yasasiinn:) Gece'nin yazisi sayesinde haberda oldum ve hemen koştum geldim. Ben de takı yapiyoru ve asla oldugu gibi görünüyo fotograflarim.Ozellikle macro çekebilmeyi çok isterdim. Yarı profesyonel denilen cins bir makina aldık çok yeni,Sony çok da özelliği var-mış! Ben kabiliyetsizim:) Merakla bu konudaki önerilerini bekliyorum.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  9. çok güzel bi haber buu))zevkle ilgiyle merakla takibedeceğim .ben de aynen sizin gibi makinemi alırken bisürü gereksiz !!!napacaksın!!eskisi nene yetmiyo gibi tepkiler aldım ama yılmadım)hatta çekim olayını ilerletebilirsem daha profesyoneli için kavga vermeye de hazırım))tekrar teşekürler iyi haber için

    YanıtlaSil
  10. Ayça , bizim de önem verdiğimiz fotoğraf konusu zaman zaman sıkıntı oluyor gerçekten. Temel fotoğraf eğitimi kursuna katıldım yenile, neyin ne olduğunu anlamaya başladım diyelim. Daha uzun bir yol var önümüzde, siteye çekilen fotoğraflarımız için tamamdır demek için. Senin tavsiyelerini de takip edeceğiz.

    YanıtlaSil
  11. Arkadaşlar, ilginiz beni öyle mutlu etti ki anlatamam. Umarım yazacaklarım faydalı olur.

    @embir'cim, müsait olduğun her zaman beklerim şekercim. gel fotoğraf günü yapalım :)

    YanıtlaSil
  12. Ben de fotograf sanatını çok severim,ama hala kendime iyi bir makina almadım.Bu sanatı öğrenmekte istiyorum ama olmuyor.
    Seni yazılarını bekliycem Ayçam.
    Birde eğer istersen;
    www.incisler.deviantart.com/
    bu siteyi bir ile ben çok seviyorum.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. dün bugün merhaba,

    fotograf konusunda yazdıklarım umarım işine yarar. benim yazdıklarım daha çok evde yaptıkları ürünleri çekmek isteyen arkadaşlara yönelikti. fotograf konusunda tekrar yazar mıyım bilmiyorum. bu konuda eşimin blogunu takip edebilirsin http://fotonomi.blogspot.com

    deviantarta'ı biliyorum. benim de bir galerim var. inci işleri çok iyi biliyorum. pek ilgi çekici bulmuyorum fotograflarını. çok teşekkür ederim ziyaretin için :)

    YanıtlaSil
  14. Ayçacım sen bir nikonseversin ama belki bilirsin diye sana danışmak istedim.Bende canon eos 450 d almaya karar verdim fakat 2 lens var kıt halinde alacağım ef 18-55
    ef-s 55-250 ıs
    bu ikisindede de autofocus ve manuel focus ayarı şansım varmıdır ?

    YanıtlaSil
  15. Canım benim, Canon hiç kullanmadım, o yüzden hiçbir fikrim yok.
    Ama senin için araştırayım, sana haber veriyim.

    YanıtlaSil