8.1.09

Fotoğraf Hakkında Bildiklerim 1 - Işık

Herkese merhaba,

Evde fotoğraf çekmekle ilgili bildiklerimi, denediklerimi, yanıldıklarımı paylaşmaya bugün başlıyorum. Hadi bakalım :)

Öncelikle beni okuyan arkadaşlarımın fotoğraf çekmekteki amacı nedir? Amaç; evde sınırlı bir alanda el emeklerinizi görüntülemek...

Fotograf ne demektir? Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos" ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi IŞIK başrol oyuncumuz :)

Elbette ışığı doğal ve en verimli kullanabileceğimiz günün sabah ve akşam üstü saatleridir. Evinizin yumuşak ışık aldığı mutlaka köşeler, cam kenarları ya da balkon kapıları vardır. Gün içerisinde evde fotoğraf çekebilecekler için doğal ışık kullanmalarını öneriyorum.

İşten eve yorgun argın gelen arkadaşlarım, özellikle kış aylarında gün ışığını yakalayamacaklardır... Bu nedenle yapay bir ışığa mecburen ihtiyaçları olacak. Bunun için de sizlere önereceğim bir kaç ışıklandırma olacak.

Bu yapay ışık konusu hayli yaratıcı sonuçlar verebilir :) Masa lambası, yerden yükselen ayaklı oda lambaları, el feneri ve hatta mum bile kullanılabilir :)

Flaş kullanmaktan hiç bahsetmiyorum farkındaysanız. Flaş kullanmayı hiç sevmiyorum. Bu tabii benim tarzımla ilgili bir durum. Sarı tonlarında fotoğrafları seviyorum. Elbette flaş kullanabilirsiniz, hatta bazen güzdüz dışarıda ışığa karşı bile flaş patlatıp gayet iyi sonuçlar alabilirsiniz. Ama evde bu flaş kullanımı çok keskin bir ışık vereceğinden, çektiğiniz objeyi çok parlatabilir. Kenarlar, köşeler çok parlar ve can sıkıcı bir görüntü olabilir. Bu parlamanın olmaması için flaşın önüne beyaz bir kağıt ya da peçete tutup çekmeyi deneyebilirsiniz. Keskin flaş ışığını yumuşatmaya yardımcı olacaktır.

Dijital teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da sarı ışıklar (bildiğimiz tungsten ampül) fotoğrafta sarımsı bir renge yol açacak ve fotoğrafladığınız objelerin gerçek renklerinin görünmemesine sebep olacaktır. Bu yüzden biliyorsanız makinenizin beyaz dengesi (white balance) ayarlarını düzgün yapmanız ya da beyaz ışık (bildiğimiz tasarruflu lambaların beyaz olanları bu konuda çok başarılı) kullanmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Flaş karşıdan verilen ışık olduğundan dolayı nesnedeki gölgeleri yok edip derinlik duygusunun kaybolmasına sebep olabilmektedir. Flaş kullanımı tamamen ayrı ve özel bir bilgi gerektirir. Ayrıca fotoğrafları self timer (kendi kendine çekim) ve bir yere sabitleyip çekmek "Fotoğrafım neden net değil?" sorununu ortadan kaldıracaktır.

Fotoğraf makinenizi sabitlemek ne demek diyeceksiniz  Bir masa ya da sehpanın üzerine makineyi koyup çekim yapabilirsiniz. Tripod (üç ayak ) kullanabilirsiniz. Tripod dediğimiz malzemenin de elbette çok pahalı olanları olduğu gibi çok uygun fiyatlı olup, minyatür olanları dahi bulunuyor. Teknoloji marketlerden ya da fotoğraf malzemeleri satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Makinenizi sabitlemek neden bu kadar önemli. Çünkü elde çekim yaparken makine titrer ve çektiğimiz obje net olmaz. Eğer makineyi sabitlemek istemiyor ve ısrarla elde çekmek istiyorsanız, deklanşöre bastığınız an itibariyle nefesinizi tutun :) Komik ama gerçek :)

Işığa geri dönecek olursak. Objeyi çekmeye karar verdiğiniz ışık ortamında, ışığı objeye direkt olarak tutmamalısınız. Işık objeye karşıdan gelmemeli. Yanlardan hatta üstten ama yine yatay açıyla tutulan bir ışık işinize yarayacaktır. Gün ışığını kullanacak arkadaşlarımda yine objeyi ışığa yatay bir açıyla yerleştirmeliler.

Görseller faydalı olur diye düşündüm :)


Bu fotoğrafta, fasulyelerin sağ tarafından neredeyse 45 derecelik bir açıyla gün ışığı geliyor.


Bunda ise avizenin kendi ampulleri yanmıyor. Objenin sol-alt kısmından yukarı doğru vuran ayaklı, sıradan bir köşe lambası ışık veriyor.

Bu son karede ise ışık benim fotoğrafı çektiğim yerde, hemen arkamda, sağ omzumdan geliyor.

Işıkla ilgili bir yazıyı da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Fotografya,Işık Olmadan Fotoğraf Olmaz

Devam edeceğim...

10 yorum:

  1. teşekkürler.çok faydalı bilgiler.takipteyim

    YanıtlaSil
  2. bir çırpıda okudum öncelikle çok teşekkür ederim, bence blogunun arşivinde zaman geçse de okunan bir yazı olarak kalacak bu. Işıkla ilgili akşam eşimle de konuşmuştuk o da açılarla ilgili benzer şeyler söyledi. Tavsiyelerini kullanmaya çalışacağım ve inş çok daha güzel fotolar çekeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş eline sağlık, bu bilgilerden sonra bir miktar da photoshop bilgisi verirsin herhalde :)

    YanıtlaSil
  4. Öyle güzel anlatıyorsun ki bu iş bize bayağı faydalı olacak. Benim oğlum güzel sanatlar fotoğrafçılık ta okuyor.Ama bu işi ben galiba senden öğreneceğim Ayçacım.(istersen onun fotolarını da bi incele, benim siteden ulaşabilirsin yada ismiyle flickr' dan.İnşallah beğenirsin:)

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık , takip edeceğim :)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar hepinizin ilgisinden dolayı çok teşekkür ederim. Naıl mutluyum anlatamam.

    Aslında teşekkürü hakeden GeCe :)

    Sevgili kocacım da destek olmuş, o beğendiyse yazdıklarımı zaten ne isterim :)

    Sevgili malla, çok şanslısın, sanatçı bir oğlun var. Fotoğraflarına baktım. Herbiri ayrı güzel...

    YanıtlaSil
  7. çok sağol.Öyle uğraşıyorum ki fotoğraf çekerken olmadı baştan olmadı baştan bu blgileri not alıp kullanıcam işe yaradıkça da sana yığınla teşekkür edeceğim...

    YanıtlaSil
  8. bende teşekkür ederim çok işimize yarayacak...

    YanıtlaSil
  9. Ayça, kursta da en son ve en uzun üzerinde durduğumuz konu ışık idi. görseller çok açıklayıcı olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Böyle bir kaynağı bulmak çok mutlu etti beni,teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil