19.1.09

Fotograf Konusunu Toparlamak Gerekirse

Sevgili arkadaşlarım günaydın,

Son bir kaç gündür fotoğraf ile ilgili daha neler yazabilir ve size nasıl yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.

Şu ana kadar size ışığın, netliğin, fon kullanımının, makinenizi sabitlemenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya çalıştım. Bu sürede kimileriniz bunları uygulayabilmek ve fotoğraf makinelerini daha iyi tanıyabilmek için makine ayarlarını bozdu... Açıkçası bu durumdan kendimi sorumlu ve suçlu hissettim...

Elinizde çeşitli dijital compact makineler var. Yani bir kumsal dolusu kum gibi. O kadar çeşitli ki, hepsini bilebilmem inanın pek mümkün değil. Fotoğraf makinelerinin detaylarını ve yeni çıkan makineleri inceleyen LetsGoDigital adlı siteyi takip ediyorum.

Son olarak bazı madde başlıklarını toparlayıp, bazı kaynaklar önereceğim.

1. Işık
2. Netlik
3. Fon Kullanımı

Bu fotoğrafta, masaüstüne kurulmuş mini bir stüdyo görüyorsunuz. Fotoğrafçı Ertuğrul Birel kurduğu stüdyoda, inanılamayacak hoş çalışmalar yapmış.






İlk araştırmalarımda, Anne Kaz'ın gönderdiği bir yazıya da bildirgeç'ten ulaştım. Burada da sadece iç mekanda nasıl fotoğraf çekilebileceği gösterilmiş. Yazının içeriği de genel olarak benim size yazdıklarımla aynı. Size örnek görseller olsun diye linke bakmanızı öneririm.

Hep bahsettiğim fotoğraf makinenizi sabitlemek için alabileceğiniz tripod(üç ayak)ları Hepsiburada.com'dan bulabilirsiniz. Örnek fotoğraflar; 2 boy olduğu için ekliyorum.




Son olarak da Delfina'cımın sorduğu bir soru vardı. Gece dışarıda, ay ve yıldız çekimi ile ilgili. Unuttum sandın dimi :) Unutmadım:) Compact makinelerin flaşları çok kuvvetli değildir. Bu nedenle zaten çok karanlık bir ortamda makine ya obje çok karanlık mesajı verir ya da kendiliğinden flaş patlatır. Optik zoomları(objektiflerin yakınlaştırma mesafesi) ise maalesef gökyüzü fotoğrafı çekmenize imkan vermeyecektir. Çok üzülerek söylüyorum ki gece ay ve yıldız çekimini ancak yarı profesyonel ya da profesyonel olan bir makineyle yapılabilir.

Size asıl önereceğim şey aslında bir cd seti. National Geographic dergisinin geçen yıllarda okurlarına hediye ettiği İnteraktif Fotoğraf Okulu Cdleri. İki seri vermişti dergi. Biri Dijital Fotoğraf, diğeri de Filmli Fotoğraf makineleri ile ilgili. Nereden bulabileceğinizi araştırıyorum. Çünkü bu cdler derginin abonelerine bir hediyesiydi. Ve pek çok kurum fotoğraf derslerini artık bu cdler üzerinden veriyor. Aklıma bendekilerden birer kopya sizlere yollamak geliyor. Ama her biri 4'er cd... Şunu yapabilirim. Her ilden bir arkadaşa birer kopya gönderirim. Siz birbirinizden bu şekilde alıp kopyalayabilirsiniz :)

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF)'nun internet sayfasından fotoğraf ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf konusunda temel eğitim almak isteyen arkadaşlarım;

İstanbul'da İFSAK
Ankara'da FSK ya da AFSAD
İzmir'de İFOD

Diğer illerdeki derneklere TFSF'nun dernekler sayfasından ulaşabilirsiniz.

Derneklerde ders almak zorunda değilsiniz elbette. Üye de olmak zorunda değilsiniz. Sizi temin ederim ki, fotoğraf makinenizi alıp derneğe gittiğinizde mutlaka size makinenizle ilgili yardımcı olacak bir hoca ya da asistan rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Ayrıca isteyen arkadaşlarıma bazı fotoğraf derneklerinin temel eğitim ders notlarını mail olarak gönderebilirim.

Biliyorsunuz bana aycanindukkani@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Umarım faydalı olabilmişimdir. Sormak istediklerinizi de mail olarak gönderirseniz. Yazabileceğim bir konu ise sayenizde o konuyu da sizinle paylaşmış olurum :)

25 yorum:

  1. Bu yazi cok faydali oldu sevgili Ayca, cunki bende cok yakin zamanda profesyonel bir makina aldim ama ben pro olmadigin ve makinemi yeteri kadar tanimadigim icin cok zorlaniyorum ayar yaparken... tesekkurler bu faydali bilgiler icin :)

    YanıtlaSil
  2. Aycacim, bu linkte (http://sharebus.com/index.php?showtopic=31685&hl=National+Geographic+%DDnteraktif+Foto%F0raf+Okulu+Cdler) cd'leri paylasmislar..Ben denemistim daha once indirmeyi ama problem yasamistim..Bir daha deneyeyim bakalim..Olmazsa bende senden isterim Cd'leri mumkunse tabi :)
    Istabul'a donunce aklimda mutlaka fotograf dersleri var kardesim Marmara uni'de iletisim bolumunde okuyor bizim fotografcilik derslerine girebilirsin dedi bana ;)

    YanıtlaSil
  3. Ayça'cım çok teşekkürler, çok faydalı oluyor :))
    iyi bir hafta diliyorum!

    YanıtlaSil
  4. daha önceki yorumuma verdiğin cevap sayesinde eskisine oranla daha iyi bir fotoğraf yakaladım.Bikaç gün içinde yayınlayacağım.Çok teşekkür ederim sana....

    YanıtlaSil
  5. Moonsun'cım yardımcı olduysam ne mutlu bana.

    Haydins'cim, sharebus'ı ben de takip ediyorum ama saolsun yasal merciler sürekli kapatıyor siteyi. Mesela yine kapalı :) Ben sana gönderirim kopyalayıp merak etme sen :)

    Ful yaprakları, rica ederim, benim için mutluluk sizlerden bunları duymak. Sana da iyi haftalar.

    Gübdüz68, çok sevindim yazdıklarımın senin için faydalı olmasına. sabırsızlıkla bekliyorum yeni fotoğraflarını :)

    YanıtlaSil
  6. Tr'de kapali demek ki Aycacim..Ben girebiliyorum ,donmesem mi ne Rusya'dan hic, burada kapatma durumlarindan etkilenmiyoruz ;)

    YanıtlaSil
  7. Ayça süpersin yaa,tüm bilgiler için tşkler...Feyza'nın harika resimlerini hep ışıkta çektiğini zannediyordum,sonra üst resimlerde gösterdiğin gibi Ürün fotoğrafı çekmek adlı yazıyı okuyunca dank etmişti herşey :))

    YanıtlaSil
  8. İşte makinasının ayarlarını bozan usta fotografçı benim
    Bilgileri dikkate alacağım ve için rahat olsun bu konuda sorumluluk tamamen bana ait
    Değişin fotografçıyada en kısa zamanda uğrayacağım
    İyi günler canım
    Öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  9. canım o cd leri mail ile ulaştırsak ya da biryerlere koysak (bliyorum yasal değil ama hostu olan bizler başka bir isimle paylaşabiliriz sanırım

    YanıtlaSil
  10. birşey daha benim şablon derslerim gibi sidebarına liste oluşturursan ulaşması daha kolay olur dersler geldikçe eklersin

    YanıtlaSil
  11. canım ya sayende daha dikkatli oluyorum. Peki bizdeki farkı fark edebiliyor musun? Ya da şöyle sorayım senden öğrendiklerimizi uygulayabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
  12. Benim de bu fotoğraf konusunda senden ders almam gerkecek sanırım:)

    YanıtlaSil
  13. rica ederim şeker pasta, yazdıklarımın yeterli olmadığı yerlerde mail atabilirsin :)

    YanıtlaSil
  14. aycacım verdiğin bilgiler için şahsım adına gerçekten çok teşekkür ederim,çok güzel bişeye imza atıyorsun çünkü hepimiz evde kendi çabamızla bişeyler yapıp paylaşmak istiyoruz,sitenin yakın takipçilerinden biriyim:)fotograf derslerini atlamadan takip ediyorum,anlattıklarını uygulmaya çalışıyorum lakin bi sorun var heralde ki çektiğim fotograflardan şikyetçiyim,aslında biraz makinamında yabansıyım kabul etmek gerekirse sabahın köründe kalkıp çekmeye çalışıyorum am nafile:((( canon A 530 bi makinaya sahibim ama olmuyor

    YanıtlaSil
  15. sevgili ratatoule, teşekkür ederim güzel sözlerin için... canon powershot A 530, bildiğim kadarıyla compact bir makine. makineni hiç bilmiyorum, o yüzden netten biraz araştırdım. makinenin üst kısmında yuvarlak, üzerinde harfler olan bir tuş var. auto haricinde diğer modlarla denemelisin. bir de makineni mutlaka sabitle. kitapları üst üste koyup makine için ir platform oluşturabilirsin. gündüz evdesin anladığım kadarıyla, gün ışığında denemeler yap. bana aycanindukkani@gmail.com dan ulaşabilirsin. sormak istediklerini elimden geldiğince cevaplarım :)

    YanıtlaSil
  16. çok teşekkür ederim ayca bugün tekrar denemeler yapıp sana bilgi vericem beni çok sevindirdin:)))saol

    YanıtlaSil
  17. canım, bekliyorum çektiklerini :)

    YanıtlaSil
  18. ayçacım bugün çektiğim resimlerin içinde en iyi olanını seçip koydum bi ara uğrar bakarsın bloguma

    YanıtlaSil
  19. Ayçe ben digital makinalardaki İSO nedir, neye yarar? Biraz bilgi istiyorum.

    YanıtlaSil
  20. ufak dijital makinalarda burada ve yazı disiznde bahsedilen ayarlara ulaşmak sanıyorum mümkün değil tripod ve ışık için bi kaç lamba aldım makinayı değiştirmesi şimdilik zor ama değiştireceğim zaman mutlaka senden tavsiye de isterim bilgiler için çok teşekkürler bu arada geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  21. Anne Kaz'cım bazı fotoğraf makinelerinde evet maalefef bahsettiğim ayarlara ulaşmak çok kolay değil. Ama bu küçük makineler o kadar da kötü değil aslında. Çok fazla ayar seçeneği olmasa da doğru ayarlarla kullandığında bazen harikalar yaratabiliyorsun :) Elindeki dijital makine hangi markanın hangi modeli? Bana yazabilirsen elimden geldiğince araştırır ve yardımcı olurum. Maille de istediğin zaman sorabilirsin, sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Siteni bugün pasajda görerek ekledim, hazine bulmuş gibi oldum birden:) Geçen hafta Nikon d5000 aldım, debelenip duruyorum... Fotoğraf derslerinin hepsini içer gibi okudum, keşke devam etsen... Bu arada National G. cdlerini yükleyebileceğim bir siteyi ben de arıyordum ama yukarıdaki adres de kapatılmış çıktı... Mutlaka biryerlerde vardır diye düşünüyorum ama... Bildiğin bir link varsa kardeşim de de ben de çok mutlu oluruz:)

    YanıtlaSil
  23. Ayça, merhaba. ben de fotoğraf çekmeyi daha profesyonel hale getirmek isteyenlerdenim. ama cesaretim yok. Ankara da yaşıyorsun, keşke yakın olsak. bu sene bir kursa katılmayı planlıyorum. bakalım kısmet. çok güzel fotolar çekiyorsunuz elinize sağlık. sağlıcakla

    YanıtlaSil
  24. Ayca cok tesekkurler bilgiler icin.
    Bir cirpida okudum tum seriyi. Benim en buyuk sorunum isik ve goruyorum ki bosa degilmis. Ozellikle bloguma koydugum fotograflari gece cekince boyle oluyor.
    Ilk firsatta bu ipuclarini deneyecegim.
    Makinami surekli Auto modunda kullandigim icin kizip duruyordum kendime, belki bu vesile ile diger seceneklerede icim isinir :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler... fotoğrafla ilgili yazdıklarınızın hepsini okudum.
    sözünü ettiğiniz temel eğitim ders bilgilerini mail adresime gönderebilirseniz sevinirim.
    mail adresim: jeologshirin@gmail.com

    YanıtlaSil