14.1.09

Bu Akşam Sizin için Fotoğraf Çalıştım ♥






Gerçekten bu akşam size çalıştım :)Kocacımın sınavları var 1 hafta evde... Biraz da hasta maalesef. Sabahtan akşama kadar ateşi düşsün de ders çalışabilsin diye sürekli sıvı takviyesi yaptım. Akşam üstü biraz kestirince ben de hem yemek yaptım hem fotoğraf ürettim :) Sayenizde seri üretime geçeceğim :)))

Aslında akşam fotoğraf çekmekteki amacım, genelde akşam geç saatlerde fotoğraf çekmek zorunda kalanlarınız için... Doğal ışık olmadan biliyorsunuz renkler daha sarı çıkıyor. Hatta ışığın azlığı nedeniyle fotoğraf makineniz bildiğiniz karanlık çekiyor olabilir. Sadece tavanda asılı bir ampulle bu işi denemeye devam edin. Ne kadar çok çekerseniz o kadar çok tecrübe olacak...

Fotoğraf makinası: Nikon D80
Lens: Tamron 17-50 mm
Çekim saati: 18:00-19:00 arası
Fon: Beyaz Havlu

Şimdi diyeceksiniz ki bunları neden yazdı :) Bir kaç gündür bunu yazacaktım ama bir türlü nereye yazayım, nasıl yazayım diyordum. Ev cini adlı blogu sanırım hemen hemen herkes takip ediyordur. Ben uzun süredir müptelasıyım. Fotoğraflarda hep bir bilgisayar programı müdahalesi var diye düşünüyordum. Ancak farkettim ki "Nedir?" diye bir bölüm açmış blog sahibi arkadaşımız ve orada şunlar yazıyor;

Kullandığım fotoğraf makinası: Nikon D80 ve 18-135 mm. dx zoom nikkor lens.
Kullandığım ışık: Sadece doğal ışık, yani günışığı
Kullandığım blog programı: www.typepad.com
Fotoğrafların üzerine yazı yazdığım program: Adobe Photoshop

Bu bilgileri yazmamdaki tek sebep şu; ışık herşeyden önce geliyor. Blog sahibi arkadaş, sanıyorum ki sürekli aynı yerde fotoğraf çekiyor ve ışığı çok iyi kullanıyor...

Sıra akşamki fotoğraflarımda. Yine mutfakta masanın üzerinde çekim yaptım. Tavandaki ışık sol omzumun üzerinden geliyor. Çekimi akşam yaptığım için, fotoğraftaki netlikte daha çok sorun olacaktı. Bu nedenle tripod( üç ayak ) kullandım.

Açık diyafram ile A modunda çekim yaptım.
Açık diyafram: Küçük f değeridir. Diyafram açıklığı azaldıkça (örnek f:2.8) ışık duyarlılığı artar. Diyafram değerleri ters orantılıdır. Açık diyafram derken en küçük rakam, kısık diyafram derken rakamın 2.8'den yukarı doğru gitmesidir.

Elinizdeki fotoğraf makinesinde bu ayarları manuel (elle) yapamıyor olabilirsiniz. Ama mutlaka M, S, A, P ve çiçek şeklinde olan macro modu bulunmaktadır. ( compact yani lensi sabit olan makineler için)

Işık duyarlılığının artması, objenin netlenen kısmı haricinde kalan alanların daha flu çıkmasına sebep olacaktır...

Son olarak size daha önce de yazdığım Adobe Photoshop ya da Photo Impact adlı programlarda bulabileceğiniz -Auto Levels- tek bir tık yaptım :) Auto Levels yok ise, mutlaka Levels ayarları vardır. Bu işlemi manuel (elle) yapabilirsiniz. Amaç biraz daha beyaz ve aydınlık görünmesi ;)







22 yorum:

  1. benim makinem kodak easyshare c643 ama ben bundaki ayarları hiççç anlamıyorum.bir fikrin varmı yönergeleri takip ederek çekim yapıyorum ama bir fark göremiyorum.Makinem çok mu uyduruk :(

    YanıtlaSil
  2. olur mu hiç öyle şey. uyduruk diye kullan at makinelere diyoruz :) ilahi, elindeki makine benim compact olarak tabir ettiklerimden. ilk yazımda bir olympus'tan bahsediyorum, ilk makinem. aynen onun gibi. sadece menülerini kurcala elinde mutlaka kullanım kılavuzu vardır, onu oku. internetten de bulabilirsin kullanım kılavuzunu. makinenin sağ üst kısmında çevrilebilen bir yuvarlak var. onun üzerinde de harfler. bu harfler çekim modları. şimdi baktım senin makinenin fotosuna, o yuvarlağın üzerinde çiçek şeklinde bir işaret var :) ayrıca mutlaka menüde de çekim modları detaylı olarak vardır. onları dene.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle geçmiş olsun.Bu aralar hastalıktan nasibini almayan kalmadı gibi.Derslerinde kolaylıklar...

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, fotoğraf çekimi hakkında yazdıklarınızı ilgi ile takip ediyorum, makinem panasonic DMC-LS60, çekim modları sanırım makineden makineye farklılık gösteriyor, ben de kullanma kılavuzunu tekrar inceleyip deneyeceğim, çok teşekkürler emeğiniz, vakit ayırmanız ve bilgilendirmeleriniz için.eşinize de çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  6. Super bu dersler..Takipteyim :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim sevgili malla...

    Sevgili Betül, ilgin için teşekkürler. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Senin de yazdığın gibi her makinede her çekim modu yok... Kesinlile doğru karar, mutlaka okunmalı diye düşünüyorum kullanım kılavuzları :)

    Haydins'cim hoşgeldin :)

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun eşinize cil şifalar dilerim bizde ailecek hastayız bu havalar bizi mahvetti...
    Çekimle ilgili olan anlatımlarınızdan sadece çiçek kısmını anladım :) çünkü hep o modda ve flaşsız çekiyorum :) ışık işi ise cook önemli gündüz ışıgından elimden geldigince faydalanıyorum ama akşam ışıgında ne yapsam olmuyor şimdi hemen hiç ertelemeden şu kullanma kılavuzuna göz atıcam birde netten şu bahsetmiş oldugunuz Auto Levels programını indirsem kullanımını çözebilir miyim diye düşünüyorum :/
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  9. Ayçacım benim makinem SONY DSC_17
    güzel bir makina gündüz çekimi çok güzel ama gece çekmeyi beceremiyorum genelde yaptıklarımı akşam fotografladığım için kötü çıkıyor memnun değilim bu yüzden

    Bilgiler çok yardımcı olacak teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Nur, teşekkür ederim sizlere de geçmiş olsun. Havalar malum, hele Ankara çok fena. Biz iki İstanbullu alışamadık buradaki havaya. Fotoğraf makinenin kullanım kılavuzunu her ayrınıtıyı inceleyerek okumalısın. Auto Levels bir program değil. Photo Impact ve Adobe Photoshop birer program. Bu programların orjinal cdlerini satın alarak kullanabilirsin. Auto Levels, bu programlarda bir araç.

    YanıtlaSil
  11. http://tinyurl.com/8ppzvt

    Yelda'cım üstteki linke bakar mısın? Bu senin makinen mi? Sana en büyük önerim şu linkte verdiğim minik tripodlardan alman ;

    http://tinyurl.com/7n9bca

    YanıtlaSil
  12. ellerinize sağlık hepsi çok güzel einizede şimdiden başarılar ve geçmiş olsun benimde oğlum ateşliydi ama ilaça gerek kalmadan atlattık şükür bence siz eşinize yovitalar var ya sade olanından onlardan yedirin inanın çok işe yarıyor :=)

    YanıtlaSil
  13. Ayçacım,çabana sonsuz teşekkürler.Ben de birşeyler öğreniyorum.Kodak c875 'imden çok memnunum,gece çekimlerinde dışardaki çekimler çok titrek çıkıyor onu çözemiyorum bir türlü.Mesela ay ve yıldızı çekmek istiyorum olmuyor,ya da yakınlaştırıp başka objeyi çekmek istiyorum ışıklar titreşimli çıkıyor...Bu da başka bir yazı konusu sana :)

    Eşine geçmiş olsun..

    Sevgiler Ayçacım...

    YanıtlaSil
  14. uff ne güzel çalışmıssın yorumları okuyunca gördüm. Benim makinam da compact cinsten ama her bir fonksiyonunu kullanmaya çalışıyorum. Son birkaç çekimdir iso yu arttırıyorum ama bende olmayan tek şey, bunu program mı yapıyor yoksa macro çekimmi (benim macrolarım öyle olmadı) anlayamadım ama şu ön plandakinin net arkasının da flu olması nasıl sağlanıyor bana da bunu yazarsan seviniciğim

    YanıtlaSil
  15. Ayça, eşine çok geçmiş olsun. Sınavlarında da başarılar diliyoruz.
    Işık herşeyin başı gerçekten buna tereddütsüz inanıyorum artık. Ev cini ni takip ediyorduk ama sayfaya taşıdığın notlarını görmemiştik.
    alınacak listemin ilk başını tripod oluşturuyor, küçük f değerlerinde shutter değerlerini elde sağlamak zor görünüyor.

    YanıtlaSil
  16. Ayçacım yanlış yazmışım
    Makinam T_7
    http://www.livingroom.org.au/photolog/sony-cyber-shot-T7.jpg

    Özelliklerini karıştırıyım dedim
    inşallah bozmamışımdır

    YanıtlaSil
  17. Arkadaşlar yarın bir aksilik olmazsa size yeni bir yazı hazırlayacağım. Her ne ne kadar sade bir dille anlatsam da sanırım bazı kavram karışıklıklarına sebep oluyorum ki bu en son istediğim şey.

    Yarına kadar sizden ricam fotoğraf makinelerinizin kullanım kılavuzlarını lütfen okumaya çalışın. Çok anlaşılır olmayabilir. Ama menüden giderek hem okuyun hem deneyin ;)

    Yeldacım bozmamışsındır korkma :)

    Öpüyorum şimdilik hepinizi, iyi geceler...

    YanıtlaSil
  18. faydalı bilgiler için çok saol..

    YanıtlaSil
  19. Valla güzel çekmedi dün akşamda
    sabah işe gelirken açık bulduğum bir fotoğraf makinası satıcına sordum adamcağız Allah razı olsun baktı bir iki ayarı düzeltti akşam evde nasıl çekeceğimi gösterdi
    makinamın güzel olduğunu söyledi
    seninde dediğin gibi ışık ayarının önemli olduğunu belirtti bakalım
    (Bu arada bende havlu üzerinde bir iki kare çektim ama ayar kaydıya birkere o bile güzel olmadı bu akşam yine deneyeceğim)

    YanıtlaSil
  20. canım çok geçmiş olsun. Fotoğraflarda harika, elime her makineyi aldığımda aklıma sen gelmeye başladın :)

    YanıtlaSil
  21. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil