27.11.08

İçerik Hırsızlığına Karşı E-imza

Herkese günaydın,

Son bir kaç gündür, sıklıkla ve canım hayli sıkılarak arkadaşlarımın izinsiz alıntı içerikler ile ilgili yazılarını okuyorum.

Açıkçası öyle teknolojiden çok anlayan biri değilim. Benim en çok düşündüğüm "fotoğraflarımın" çalınması oluyor. Ancak ona da sevgili eşim çözüm bulmuştu. İmzayı fotoğraf makinam atıyor...

Bunun dışında aslında, yıllardır kısa hikaye, deneme ve şiir yazmama rağmen cesaret edip de internette yayınlayamıyorum. Çünkü bunun için bir çözüm olduğunu sanmıyordum. Tek bildiğim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu. Bu kanunda da internetle ilgili hiçbir ifade yok...

Dün Haydins'cimin yazısı üzerine biraz araştırma yaptım. Karşıma Eczacıbaşı Bilişim A.Ş.'nin tasdix adlı bir e- imza sistemi çıktı. Tamamen yasal. Fiyatlandırma ile ilgili çok fazla detay yok. Sanırım üye olup, masaüstüne tasdix programını indirip, tasdixlemeye başladıktan sonra ne kadar olacağına dair uyarı çıkıyor olabilir.

Eczacıbaşı Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Dr. Tarık Aşkın'ın kısa tanıtım konuşması;

"TASDIX projemizle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Internet üzerinden fikri hakların korunması hizmetini veren Tasdix, aynı zamanda bu konuda yeni bir dönem başlattı. Tasdix, kullanıma açtığımız günden itibaren farklı meslek grupları ve kullanıcılardan büyük bir ilgi gördü. Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG), Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK) ve Reklamcılar Derneği gibi kuruluşlar ile özel anlaşmalar yaptık. Buna ek olarak, internette özgün içerik üretimi ve paylaşımının teşvik etmek ve nitelikli içerik üretenlerin fikri haklarını güvence altına alabilmelerine yardımcı olmak amacıyla da web sitesi sahipleri ve blogger’lara yönelik özel bir kampanya başlattık. Tasdix’in çok daha geniş kitlelerce kullanılmasını sağlamak için önümüzdeki sene de her türlü kolaylığı sağlayacağız.”

Tüm bu detaylara Eczacıbaşı Bilişim'den ulaşabilirsiniz.

Tsdix, e-imza sistemine de buradan ulaşabilirsiniz.

Umarım işinize yarayacak bir yazı olmuştur.

Sevgilerimle...

2 yorum:

  1. Canim mailine cevap yazamadim dun cok tesekkur ederim ilgilendigin icin bu konuyla..Bende biraz inceledim gonderdigin linki ama benim blogdan bir kazancim yokken yazilarimi para ile tasdix ettirmem biraz komik olur..Ben zaten keyfim icin paylasiyorum ama birilerinin benim emegimi calarak onun uzerinden para kazanmasi canimi sikiyor..
    Eger google hirsizlara reklam vermeyi birakipta benim gibi kendi ureten ve ozgun seyler yapanlara reklam verirse dusunebilirim tabi..Cok tuhaf inan ya benim icerigimi kopyalayanlara reklam veriyorda bana vermiyor! Reklamaniza da size de baslayacagim simdi @#$$!!l!L1!((!

    YanıtlaSil
  2. google spam report'a yazdın mı şekercim? bizler için bloglarımızla ilgili sanırım yapılabilecek tek şey bu olacak :(

    YanıtlaSil