19.12.13

Düğün Hikayesi® SSS -2-

Düğün Hikayesi® denen işi ilk çıkardığımızda, müşteri görünümlü telefonlar alıyorduk. Her dönemde devam ettiği gibi. Ama o dönemde gelen soru basitti; "Ankara'da nerelerde çekim yapıyorsunuz"

Zaman, tecrübe ve başımıza gelen komiklikler maalesef bu telefonların meslektaşlarımız ya da bu işe yeni başlayacaklar tarafından yapıldığını bize gösterdi.
**

Maalesef, artık telefonda bu tarz bilgiler isteyen sevgili çiftlerim(gerçek olanlar) görüşmeye gelmek zorunda kalıyor. Çünkü nereyi keşfetsek ve telefonda söylesek orası gelin-damat cennetine dönüşüyor. Ankara gibi kısıtlı mekanları olan bir şehirde bu kesinlikle istediğim bir şey değil. Bütün fotoğraflarda aynı mekanlar zaten bana bile bıkkınlık veriyor. Her yeni sene de yeni yerler keşfetmek zorunda hissediyorum.

Bu yılın son çeyreğinde ise gelen telefonlar daha da ilginç bir hal aldı :) 

Sorular:

* Albümlerimizi nerelerde bastırdığımız, 
* Albümleri firma olarak kaça yaptırdığımızı
* Albüm tasarımlarını bizim mi yaptığımızı ya da kime yaptırdığımızı
* Albüm fiyatlarımızın, toptan fiyatı üzerinden komisyonlu olup,olmadığı
* Ankara veya başka illerde bizim güvendiğimiz, iyi iş yapan albümcüler nereleri

diye devam eden sorular silsilesi. 

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; beni insan gibi arayıp,bu işe yeni başlayacağınızı ve tavsiyelerimi almak istediğinizi söyleseniz, ben de arkanızdan gülmeyeceğim. Hatta mutlu olacağım, benim fikrim sorulduğu için. Ve elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışacağım. Beni tanıyanlar bilir, karşılıksız sevgi ve bilgi paylaşımı karakterimde var. Bildiklerimizi ve bugüne kadar ki tecrübelerimizi paylaşmak istemeseydik, geçen dönem bir Düğün Fotoğrafçılığı Atölyesi açmazdık. Ki sektörde bilgi paylaşımı maalesef yok. Kimse birbirinin iyiliğini istemediği gibi, bildiği bir kelimeyi bile paylaşmaz. Atölye açılmadan da sevgili meslektaşlarımızdan telefonlar aldık. İşinizi niye öğretiyorsunuz diye. Ne yapacağım arkadaşım, mezara mı götüreceğim! Ayrıca teknoloji diye bir şey var! Bizim atölyemize katılmak zorunda değilsin. Elin Amerikalısı koymuş eğitim videolarını youtube'a, açar izlersin.

**

Albümler ve albüm baskı merkezleri konusuna gelecek olursak. Bu bir sır değil. Gugıla yazarsın "ankarada fotoğraf albüm baskı" diye.Karşına şu sonuç çıkar;


Sarı bandın altından başlarsın bakmaya. 

Hayır, herkesin elinde çok şükür son model, üst teknoloji cihazlar var. İnterneti, GPSi var oğlu var. Armut piş ağzıma düş durumunda nefret ediyorum! Yapılmış var nasılsa, aynısını yapayım işte. Az araştır ve mümkünse kendinden bir şey kat o işin içine...

İnternet üzerinden sipariş verebileceğiniz bir çok albüm/fotokitap baskı sitesi mevcut. Hele ki son 2 yılda çoğaldılar. Bence harika! Oturduğun yerden, hazır şablonlar üzerinden istediğin tasarıma uydurup, siparişini veriyorsun. Bir kaç gün sonra da kapında.
**

En sinirlendiğim konu ise Düğün Hikayesi® fiyatlarını nasıl belirlediğimiz. Bu konuda kimseye ne açıklama ne de detay vermek zorunda değiliz.Düğün Hikayesi®'ne ait firma anlaşmaları da kimseyi ilgilendirmez. 

Kendi fiyat politikanızı belirleyemiyorsanız, başvuracağınız kaynak biz değiliz. Gidin bu konularda uzman kişilerden lütfen eğitim alın.
**

Aslında işin özü, elinize bir fotoğraf makinesi alıp, bir temel eğitime katılmak ile fotoğrafçı olunmuyor. Bunu atölyemize katılan arkadaşlara defalarca tekrarlamışımdır. Kendi kişisel gelişiminiz için yatırım yapmak zorundasınız. İşin ticari kısmından hiç anlamıyorsanız ya bu konuda eğitim almalısınız ya da size danışmanlık yapacak bir profesyonel ile çalışmalısınız.

**

Albüm tasarımı konusuna gelelim. Albümlerin tasarımı ve teslimi konusunda obsesif olduğum için, bizimkilerden biri bile yapsa üzerinden geçiyorum. Bu durum zaman kaybı olduğu için çoğunlukla ben yapmayı tercih ediyorum.

Albümleri nasıl tasarladığım vs gibi konular ayrı bir başlık. Buna daha sonraki yazılarda yer vermeye çalışırım.

**

Bazı arkadaşlar da, ellerinde fotoğrafları olduğunu ve bize albüm yaptırmak istediklerini söylüyor. Düğün Hikayesi® olarak,böyle bir hizmet vermiyoruz. 

Albüm baskılarını, elbette kalitesine göre değişecektir, ozalitçilerden tutun da büyük baskı merkezlerine ya da yukarıda bahsettiğim online baskıcılara kadar çok fazla seçeneğiniz var. Yeter ki size uygun olanı araştırıp,bulun.












2 yorum:

  1. Of ya her alanda var böyle insanlar yaratıcılıktan yoksun hazırcı tipler. Yaklaşımlarının her biri çok doğru kim ne derse desin en doğru yoldasınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım, senin de bildiğin ve muhtemelen karşılaştığın gibi her alanda bu tipler fazlaca mevcut. İnsanlar bilgi paylaşımından kaçıyor...Ama aynı zamanda da kendi vermediği gibi başkalarını sömürme politikası almış yürümüş... Sen başından beri yanımızda ve objektifliğine güvendiğim arkadaşımsın, bunu senden duymak çok güzel :) Dila'yı da öp benim için lütfen :)

      Sil