31.8.08

Hurda Ev - Scrap House



Bugün, National Geographic kanalında izlediğim muhteşem bir oluşumu herkesle paylaşmak istiyorum.

Bir grup mimar, mühendis, yapı denetleme mühendisi, müteahhit ve ekibi Dünya Çevre Günü için biraraya geliyor. Bu hurda evi 3 hafta gibi bir süre içinde bitirmek zorundalar. Normal şartlarda böyle bir yapının ancak 1 yılda bitebileceğini söylüyorlar. İnsanüstü bir çalışma ile evi 3 haftada bitiriyorlar.

Bu çalışma San Fransisco'da yapılıyor. Hurda ev ise San Fransisco Belediye Kültür Merkezi'nin bahçesine kuruluyor.

"Hurda ev" ismi kesinlikle doğru. Çünkü hiçbir şeyi satın almıyorlar. Tüm iç ve dış yapı malzemelerini hurdadan toplayarak yapıyorlar. İşin ilginç kısmı, önce bir kısım hurda toplanarak, mühendislerin kontrolünde güvenlikleri kontrol ediliyor. Aslında yapılan bu ev birilerinin yaşaması için yapılmıyor olsa bile :)

Duvarların yalıtımı için; tarihi geçmiş telefon rehberleri, kullanılmayan hurdaya çıkarılmış itfaiye hortumlarından yapılıyor. Üstlerini ısıya dayanıklı boya ile boyadıkları klavye hurdalarını ise duvarlara monte ediyorlar, kalebodur yerine. Üstleri boyanmamış klavyeler ise kolaylıkla yandığı için elenip kullanılmıyor :)

İçeride kullanılacak malzemeleri ise hurdadan değil bu kez çöpten bulup kullanıyorlar :) Mesela küvet, bir antika kahve takımı, musluk ve küvet için duş :) Tümünü çöpten buldular. Mutlaka izlenmesi gereken bir program :)

Scrap House'un web sitesinden bu oluşumla ilgili hemen hemen her bilgiye ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder